Humanization of Façades, Opava - Dolní náměstí

Humanization
of
Façades
Opava - Dolní náměstí
/
2009

The solution design builds on the exposed locations in the historical center of the city. The urban development perspective emphasizes maximum interconnection of the objects’ parterre with the public and communications spaces of the Dolní Náměstí Square and the Mezi Trhy Street. Design's next commanding element involves the displacement of a high-capacity canteen interfering with the local genius loci. The design suggests its demolition in favor of a newly formed societal and communications space within the courtyard.

Suggested solution elevates the parterre to a position worth its status. The yard area adequately responds to previous high quality adjustments carried out in the courtyard.

The architectonic solution reinstalls one of the place's traditional city-forming characteristics - the parterre.

The parterre opens into both the adjacent square and the street through generously sized shop windows installed between the existing supporting pillars of the surrounding buildings. For the sake of composition and rhythm, the line of supports is going to be supplemented by additional pillars and cased in granite or, alternatively, covered with ceramic wall tiling - a stone imitation. Parterre’s next expressional element are the in-build, slightly prominent "timber" shop windows, standing as a reminiscence of the original "vault" shop windows of the pre-war development. The parterre opening into the courtyard area is designed in a similar way (without the generously sized shop windows).

Its middle part is designed as a light pontoon floating over the square and street area. The suggested solution honors the division into three massive blocks including position of window openings. The façade of the middle part is purposely deprived of all the architectural elements, including the prominent balconies, as these have no purpose in a frontage of a historic housing development.