Rodinný dům Opava

Rodinný dům Opava
/
2018

Dům je koncipovaný do L, tak aby co nejvíce využil kontakt s osluněnou částí zahrady a zároveň si zachoval co nejvíce soukromí vůči veřejnému prostoru.

Objem je jednopodlažní, podél ulice Gogolova dvojpodlažní hranol s rovnou střechou a jižním směrem vysunutou konzolou.

Hlavní hmota bude opatřena stěrkou v dezénu betonu. Částečně bude dům opatřen obkladem z tahokovu, který bude v I.NP poosvětlen pro zvýšení pocitu levitace horního patra. Tahokov bude v tmavošedém odstínu. Veškeré klempířské prvky budou plechové v jednotném tmavošedém odstínu. Okna budou hliníková v tmavošedém odstínu. Prostor pro nádoby na odpad bude monolitický železobetonový s integrovaným měřením elektřiny. Branka bude integrovaná do jednokřídlové brány s elektropohonem. Brána bude řešena jako ocelová rámová konstrukce s výplní z tahokovu v tmavošedém odstínu. Oplocení bude řešeno svařovanou samonosnou 2D síťovinou v pozinkované úpravě. Terasa se předpokládá z velkoformátové tmavé dlažby, pojízdná plocha z žulových kostek částečně s prorůstanou travou, okapový chodník bude z břidlicové drtě. Veškeré obruby budou provedeny jako skryté – např. typová pozinkovaná zahradní obruba do betonu.

Na příjezdovou cestu ze západní strany je orientovaná dvojgaráž a vstupní prostory . Hlavní obytný prostor v I.NP s kuchyní je dispozičně uspořádaný okolo částečně kryté terasy zapuštěné do vlastního domu. Krytá terasa dělí obytný prostor od samostatné obytné buňky se zázemím v jižní části. Vnitřní prostor I.NP je koncipovaný tak, že jsou zde průhledy J-S a V-Z. Jednoramenné ŽB Schodiště do II.NP je dominantní součásti obytného prostoru. Ve II.NP je umístěna klidová zóna s ložnicí orientovanou na východní a západní stranu. Dětské pokoje jsou v jižní části s lodžií. Šatny jsou formou vestavěných skříní v chodbách. Koupelna je umístěna u ložnice.