Rodinný dům Opava

Rodinný dům Opava / 2018

Přízemní hmota půdorysného tvaru L s ustupující vstupní částí vyrůstá ve svém středu o jedno podlaží (ložnicová část) a umožňuje tak, vznik dvou oddělených střešních teras pro rodiče a pro děti. Dům svým umístěním dělí pozemek na dvě části. Menší přístupovou část, orientovanou k ulici s parkovacím stáním a vstupem do domu a větší rekreační(zahradní) část s terasou. Hlavní obytný prostor se nachází v I.NP s přímou vazbou na krytou terasu a zahradu. Přízemní zalomená hmota s plochou střechou a zapuštěným parkovacím stáním, doplněná v patře o kvádr čtvercového půdorysu rovněž s plochou střechou. Hlavní hmota domu bude obložena keramickými pásky Klinker světlé barvy s reliéfní úpravou. Ustupující vstupní prostor a plochy mezi výplněmi otvorů budou obloženy svislými dřevěnými latěmi v odstínu oken. Okna a vstupní dveře budou dřevěná, popř. v dezénu dřeva (zlatý ořech). Pojízdná plocha, chodník a terasa v I.NP budou z velkoformátových betonových dílců v šedém odstínu, okapový chodník bude z říčního kameniva. Veškeré obruby budou provedeny jako skryté - typová pozinkovaná zahradní obruba do betonu. Terasy v II.NP budou dřevěné v odstínu dřevěného obkladu stěn, ve zbytkové ploše vysypané říčním kamenivem. Terasa u dětských pokojů bude doplněna o betonové nášlapy. Zábradlí teras je jednoduché ocelové pozinkované. Konstrukce kryté terasy bude ocelová se střechou se sklápěcími lamelami v odstínu oken a dřevěného obkladu. Uliční oplocení včetně brány bude z tenkých ocelových pozinkovaných profilů. V I.NP je na východní stranu směrem do ulice orientován vstup do domu se zádveřím a šatnou, dílna/sklad a kryté parkovací stání pro 2 auta. Společenské prostory - hlavní obytná místnost s kuchyní a herna pro děti jsou umístěny na slunné JZ straně s přímou vazbou na exteriér. Z kuchyňské části je přístupná část domu s pracovnou, sociálním zázemím, prádelnou a schodištěm do I.PP. V I.PP se nachází sklady (potraviny, víno), technická místnost (rozvodna, filtrace) a bunkr. Z obytného prostoru dále vede přímé schodiště do galerie ve II.NP, odkud je přímo přístupný pokoj pro hosty. Dále je v II.NP navržena klidová zóna, která je rozdělena na ložnicovou část s vlastním sociálním zázemím a šatnou a část s dětskými pokoji s vlastní koupelnou a wc. Z ložnice a dětských pokojů jsou zpřístupněny střešní terasy.